четвртак, 8. јул 2010.

Izlečenje narkomana moguće je i bez batina

U privatnoj ruskoj klinici „Dr Vorobjev” u Zemunu lečenje bolesti zavisnosti počinje detoksikacijom, zatim sledi najteži deo– otklanjanje psihičke zavisnosti. Lekari primenjuju i averzivnu terapiju koja podrazumeva buđenje ravnodušnosti, pa čak i mržnje prema konzumiranju opijata, kao i psihoterapiju, akupunkturu, masažu i rehabilitaciju.

Prema rečima dr Igora Boljbuha, glavnog lekara u ovoj ustanovi, cilj ovog kompleksnog lečenja je postizanje osećaja odvratnosti prema narkoticima i alkoholu, kao i emocionalne stabilnosti, dobrog raspoloženja, radne discipline…

– Za dve godine, koliko naša bolnica postoji u Beogradu, lečili smo 600 pacijenata i rezultati su veoma dobri. Ne možemo precizno govoriti o procentima ozdravljenja jer je zavisnost hronična bolest, pa je teško precizno govoriti o tome – objašnjava dr Boljbuh, anesteziolog-reanimatolog i psihijatar-narkolog.

Lekari dr Vorobjeva, pri lečenju, primenjuju kombinaciju unikatne metode ovog čuvenog ruskog stručnjaka i, kako kažu, ostalih uspešnih svetskih metoda za lečenje bolesti zavisnosti. Ono što izdvaja njihovu ustanovu od ostalih je, između ostalog, i metoda bezbolne detoksikacije.

– Prilikom detoksikacije bitno nam je da pacijent ne oseti bol, da san i apetit budu normalni, kao i da je dobro raspoložen. Tako se javlja poverenje prema doktorima. Detoksikacija se obavlja kombinacijom lekova, a za svakog pacijenta se izgrađuje posebna šema. Ovaj proces traje tri, četiri, a u najtežim slučajevima pet dana. Kada se pacijent„rastane” sa opijatima, obično se naglo povećava želja za uzimanjem droge, što se naziva patološkom opsesijom. Važno je da se ona potisne veoma brzo, specijalnim terapijama za uklanjanje želje – objašnjava naš sagovornik.

Druga, najvažnija, faza jeste lečenje psihičke zavisnosti, tačnije „brisanje” želje za drogiranjem. Kako kaže dr Boljbuh, besmisleno je ubeđivati pacijenta da su narkotici zlo i da beži od toga, dok u njemu svaka ćelija govori da je to nešto slatko, nešto fenomenalno. Iz tog razloga, kako kaže naš sagovornik, ovi stručnjaci koriste specijalne procedure, tačnije
Igor Boljbuh: Prilikom detoksikacije bitno je da pacijent ne oseti bol. Tako se javlja poverenje prema doktorima
kombinuju korišćenje specijalnih medicinskih aparata, medikamenata i informativne psihoterapije. Specijalni aparati uklanjaju patološku asimetriju koja ometa normalan rad mozga. Kod zavisnika, prevelika aktivnost desne hemisfere generiše nestabilnost, napetost, želju za narkoticima. Istovremeno, leva hemisfera ne može da obezbedi samokontrolu i disciplinu. Uspostavljanjem ravnoteže dolazi do poboljšanja raspoloženja, stvaranja osećaja odgovornosti, smanjenja potrebe za opijatima… Drugim uređajima se smanjuju talasi koji su odgovorni za uznemirenost, a povećavaju oni koji izazivaju osećaj zadovoljstva. Istovremeno se stimuliše i lučenje hormona zadovoljstva. Informativna psihoterapija podrazumeva upoznavanje pacijenata sa slikama patnje i smrti narkomana, dok im sa druge strane puštaju slike koje asociraju na zdrav život koji je pred njima ukoliko prestanu da se drogiraju. Kao rezultat ovog tretmana javlja se ravnodušan odnos prema narkoticima.

– Već posle nedelju dana pacijenti gube želju za opijatima. Onda počinjemo aktivnu psihoterapiju, i to individualnu i grupnu – ističe dr Boljbuh.

Celo lečenje traje godinu dana, a pacijenti svakih mesec dana dolaze na psihoterapiju i često se rade laboratorijske analize prisustva droge u mokraći.

preuzeto sa sajta klinike za izlecenje narkomana Dr. Vorobjev

Нема коментара:

Постави коментар