среда, 18. август 2010.

Lecenje mucanja

Pored bolesti zavisnosti, na privatnoj ruskoj klinici Dr. Vorobjev uspešno se obavlja lečenje mucanja.

Komunikacija je osnovna veština neophodna za snalaženje među ljudima. Ljudi koji imaju govorne mane kao što je mucanje imaju velikih poteškoća da se snađu i funkcionišu u društvu. Teško je zamisliti sve poteškoće sa kojima se susreće pacijent koji ima problema sa govorom, i zato je bitno posvetiti pažnju i informisati se o ovom problemu.

"Zovem se Zoran Rašović, imam 43 godine, živim u Kaluđerici sa dvoje dece i zaposlen sam u firmi za postavljanje električnih instalacija „Primar Co“. Mucao sam od svoje pete godine. U početku je to bilo skoro neprimetno, međutim, sa polaskom u osnovnu školu, stanje je počelo da se pogoršava."

"Počeo sam sa terapijama 16. januara ove godine. Na prvoj terapiji sam prilikom predstavljanja toliko mucao i teško govorio da sam rasplakao jednu ženu koja je došla sa ćerkom zbog istog problema, ali u mnogo blažem obliku. Terapije nisu bile ni nalik onima kod logopeda i bilo mi je čudno, ni sam nisam mogao da verujem kojom brzinom napredujem. Već posle petog dana sam prestao da mucam. Vežbali smo još pet dana i lečenje je bilo gotovo, s tim da vežbe nastavljam kod kuće do potpunog izlečenja."

"Sada uživam u kupovini, razgovorima, postao sam veoma komunikativan, dobio sam samopouzdanje. Idem na roditeljske sastanke, zovem telefonom profesore, učiteljicu, bio sam i kod direktora škole kada je došlo do nekog problema. Isto tako na poslu: mnogo se brže dogovorim sa svojim kolegama, efikasniji sam, više pružam nego dosad. Stekao sam nove prijatelje, poznanike... jednom rečju - uživam u životu."

izvor: intervju za "Alo" - sajt klinike Dr. Vorobjev

Нема коментара:

Постави коментар